Δραστηριότητες

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα – Εργαστήριο Προβληματισμού  «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ-ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CLLD-LEADER : ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» στην Γραβιά Φωκίδας στις 10-2-2018 από την Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΑΣΕ) που υλοποιεί το πρόγραμμα CLLD-LEADER στην περιοχή του Παρνασσού και της Οίτης στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Κοινωνική Οικονομία -Το πρόγραμμα CLLD-LEADER

Η διοργάνωση του Εργαστηρίου Προβληματισμού από την Αναπτυξιακή εταιρεία ΟΑΣΕ, σε μια κατ’ εξοχή αγροτική περιοχή αποτέλεσε μια εξαιρετική καλή και πρωτοποριακή πρακτική.  Επιδίωξη της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΑΣΕ ήταν «να δώσει βήμα» σε υπάρχουσες ΚΟΙΝΣΕΠ της ελληνικής περιφέρειας να παρουσιάσουν την δράση τους, να ανταλλάξουν εμπειρίες, να εντοπιστούν προβλήματα και να προσδιοριστούν δυνατότητες των Κοινωνικών Επιχειρήσεων. Να υπάρξει η δικτύωση των Κοινωνικών Επιχειρήσεων και των Συλλογικών σχημάτων στην περιφέρεια και τέλος να παρουσιαστεί το πρόγραμμα CLLD-LEADER και οι ευκαιρίες χρηματοδότησης.   


Την ημερίδα άνοιξαν με ομιλίες τους, οι Δήμαρχοι Α. Παναγιωτόπουλος (Δελφών), Γ. Γώγος (Αμφίκλειας-Ελάτειας) οι αντιδήμαρχοι Θ. Αρναούτογλου (Λαμιέων), Γ. Γεωργίου, Μ. Ανδρεοπούλου, Ε. Κοτσάνου (Δελφών), ο Β. Κατσιφός Γραμματέας της ΠΕΔ, ο Δ. Χριστοδούλου–Εκπρόσωπος της Περιφέρειας, ο Βάϊος Κουτής -εκπρόσωπος του Ελληνικού Δικτύου των Αναπτυξιακών εταιρειών όλης της χώρας, ο  πρόεδρος της ΤΚ Γραβιάς Θ. Αβράμπος, ο Δημ Σύμβουλος Επταλόφου Β. Πανάγος και άλλοι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης-Tοπικών-Συλλογικών φορέων. Όλοι σημείωσαν την στήριξη από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της συνεργασίας στην ύπαιθρο.

Η «αυτοπαρουσίαση» της δράσης των ΚΟΙΝΣΕΠ με δεκάλεπτες εισηγήσεις και των άλλων συλλογικών σχημάτων και συνεταιρισμών, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον και προξένησαν ένα ζωηρό διάλογο μέχρι το τέλος της ημερίδας, στην οποία μετείχαν περί τα 80 άτομα, ενώ υπήρχε έκθεση-διάθεση τοπικών προϊόντων από τις ΚΟΙΝΕΣΠ.
Την ημερίδα συντόνισε ο Δ/ντής της ΟΑΣΕ Βασ. Τσιτσιρίγκος και ο Δημ.Χατζαντώνης- Δρ. Οικονομολόγος συνεργάτης του ΟΑΣΕ, ενώ την παρουσίαση του LEADER και των δράσεων του Συνεργατισμού  παρουσίασε ο Οικονομολόγος του ΟΑΣΕ Δ. Σφακιανός.

Στην ημερίδα παρουσίασαν την δράση τους,  τρείς (3)  ΚΟΙΝΣΕΠ παραγωγικού σκοπού : Η Άννα Ράπτη την  ΚΟΙΝΣΕΠ  “ΘΗΜΩΝΙΑ” (Τιθορέα Φθιώτιδας), η Ε. Αθανασοπούλου την ΚΟΙΝΣΕΠ «ΕΡΚΥΝΑ» (Λιβαδειά Βοιωτίας), η Νομικού Πόπη την ΚΟΙΝΣΕΠ “ΞΥΛΟ & ΠΑΡΑΔΟΣΗ” (Παύλιανη Φθιώτιδας).  Η Β.Ταμπάκη παρουσίασε τον-με ιδιαίτερη και πολύμορφη τριακονταετή δράση-Κοινωνικό Συνεταιρισμό ΚΟΙΣΠΕ Γ. ΒΟΛΙΚΑΣ (Άμφισσα Φωκίδας) καθώς και ο Α.Θεοδωρόπουλος την Κοινοπραξία «ΣΥΝ-ΔΕΛΦΥΣ» (Άμφισσα Φωκίδας). Μία πρωτότυπη ΚΟΙΝΣΕΠ Αθλητικής Δράσης–Εθελοντισμού-Πολιτισμού παρουσίασε ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Αποστολόπουλος (ΕΡΙΒΩΛΟΣ ΦΘΙΑ-Λαμία Φθιώτιδας), ενώ εντυπωσίασε με τον δυναμισμό της ως παράδειγμα και καλή πρακτική, η ΚΟΙΝΣΕΠ “ΚΗΠΟΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ” (Γ.Σιδέρης) από τα Τρίκαλα με δραστηριότητα στην Κηποτεχνική και 9 Εργαζόμενους. Ο Β. Μπέλλης - Δ/ντής της Αναπτυξιακής Καρδίτσας παρουσίασε το Οικοσύστημα Συνεργατισμού που έχει δημιουργήσει η Αναπτυξιακή Καρδίτσας που στηρίζει 40 περίπου Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.  Σημαντική ήταν η παρέμβαση του εκπροσώπου της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας Γ.Κούτσικου, που αναφέρθηκε στις δράσεις του ΠΕΠ Στερεάς για το ανθρώπινο δυναμικό μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ο οποίος μετέφερε την ολόπλευρη στήριξη του ΠΕΠ και του Περιφερειάρχη στις πρωτοβουλίες που αφορούν την απασχόληση και τον συνεργατισμό.

Ο Χρ. Γκρέκος από την Κοινωνική Επιχείρηση των ΟΤΑ - ΑΜΚΕ «Δίκτυο ΟΤΑ ΠΙΝΔΟΣ» παρουσίασε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ΚΟΙΝΣΕΠ και οι συλλογικοί φορείς.

Στον Εργαστήριο πήραν μέρος Τοπικά Συλλογικά Σχήματα - Φορείς και πρωτοβουλίες, που εξετάζουν το ενδεχόμενο να μετεξελιχτούν σε Επιχειρήσεις της Κοινωνικής Οικονομίας όπως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Γραβιάς (Γ.Μανανάς), Ομάδα Επιχειρηματιών Παύλιανης (Γ.Ρηγάκης), ο Σύλλογος Γυναικών Καστελλίων με την Πρόεδρο Ε. Λευκαδίτη κ.λ.π.

Στον διάλογο, καταγράφηκαν τα προβλήματα και οι προοπτικές που ανοίγονται, η ανάγκη δικτύωσης των ΚΟΙΝΣΕΠ,  η συνέργεια των προγραμμάτων.
Συνοψίζοντας την συζήτηση ο Δ/ντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΑΣΕ Β. Τσιτσιρίγκος και ο Δ.Χατζαντώνης, τόνισαν ότι η Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΑΣΕ θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες στήριξης της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομία και του Συνεργατισμού στην ύπαιθρο.  Ήδη μαζί με άλλες Δεκατρείς (13)  Αναπτυξιακές Εταιρείες από όλη την Ελλάδα υλοποιούμε το πρόγραμμα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ στην ύπαιθρο ύψους 600.000€, και σύντομα θα αναλάβουμε και άλλες πρωτοβουλίες στην περιφέρεια.

Κατέληξαν δε, στην πρόταση δημιουργίας άτυπης Ομάδας Εργασίας με τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις που ανταποκρίθηκαν, προκειμένου μέσα από μια χαλαρή μορφή διασύνδεσης να συντονιστούν τα περαιτέρω βήματα και να διαμορφωθεί έτσι ένας «Χώρος Διαλόγου» για κοινές πρωτοβουλίες. Στόχος πάντα είναι η  ενδυνάμωση των συλλογικών σχημάτων, η υποκίνηση ανάληψης δράσης των Κοινωνικών Επιχειρήσεων, η Απασχόληση στην ελληνική περιφέρεια.  

 

Πρόσκληση

Για περισσότερες Πληροφορίες δείτε τις σχετικές παρουσιάσεις και το Video.

world  Οργανισμός Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας-Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ - ΟΑΣΕ

   Γραφεία Εταιρείας
   Kεντρικά Γραφεία: Πλατεία Δημαρχείου, 35002 Αμφίκλεια Φθιώτιδας τηλ./fax: 22340-22588, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
   Γραφεία Βοιωτίας: Σοφοκλέους 62, 32100 Λιβαδειά, τηλ./fax: 22610-89960, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
   Γραφεία Eύβοιας: Χαινά 93, 34100 Εύβοια, τηλ.: 22210-60244, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

logotypes oase 5logo Q check