Δραστηριότητες

Με ιδιαίτερη επιτυχία  ολοκληρώθηκε το Διήμερο Συνέδριο που οργάνωσε η Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΑΣΕ) και ο Δήμος Αμφίκλειας με θέμα : «Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα. Ένα Νέο Μοντέλο  Επιχειρηματικής Γεωργίας» στην Αμφίκλεια  Φθιώτιδας στις 27-28 Μαρτίου, στα πλαίσια του CLLD-LEADER του ΠΑΑ 2014-2020.

Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα & CLLD-LEADER

Στο συνέδριο στο οποίο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου παρουσίασε την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα «Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα», μετείχαν 25 Αγροκτήματα από όλη την Ελλάδα, Βουλευτές, Συνεταιρισμοί, Πανεπιστήμια,  η Αυτοδιοίκηση, Τοπικοί φορείς, τα Επιμελητήρια, και πλήθος κόσμου από την περιοχή.  

Την πρώτη μέρα ο Δ/ντής του ΟΑΣΕ Βασ. Τσιτσιρίγκος  και τα στελέχη του ΟΑΣΕ παρουσίασαν στους συμμετέχοντες τους σκοπούς του συνεδρίου, την φιλοσοφία του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER για την περιοχή Παρνασσού-Οίτης, τις δυνατότητες που παρέχει το CLLD/LEADER για στήριξη Δικτύων και Συνεργασιών ενώ ο Κώστας Μώρος (Αγρόκτημα ΑΜΦΙΚΑΙΑ) επεσήμανε την ανάγκη Δημιουργίας Δικτύου Πολυλειτουργικών  Αγροκτημάτων.

Την πρώτη μέρα μίλησαν Πανεπιστημιακοί του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και του Παν. Πειραιά, ο Δ/ντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) Μ. Ψύλλος ενώ ορίστηκε η προσωρινή  Επιτροπή του Δικτύου των Πολυλειτουργικών  Αγροκτημάτων με συγκεκριμένα καθήκοντα. 

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμφίκλειας τον Υπουργό Β.Αποστόλου καλωσόρισε ο Δήμαρχος Αμφίκλειας-Ελάτειας Γ. Γώγος  ο οποίος εκ μέρους των τοπικών φορέων αναφέρθηκε διεξοδικά στα  θέματα  Τοπικής Ανάπτυξης που απασχολούν τον Τοπικό Πληθυσμό. Την συγκέντρωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ και Δήμαρχος Δελφών Α.Παναγιωτόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Αποστολόπουλος. 

Μιλώντας ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Αποστόλου παρουσίασε την ΚΥΑ και τις επιδιώξεις του Υπουργείου για τα Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα και τις καινοτομίες στην ύπαιθρο και στον αγροτικό κόσμο. «….Οι στόχοι μας είναι η αναζωογόνηση του αγροτικού χώρου, η δημιουργία απασχόλησης και εισοδημάτων στην ύπαιθρο. Τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα μπορούν να αποτελέσουν πόλους ζωής και αγροτικής δραστηριότητας σε κάθε περιοχή, ξεπερνώντας την κλασσική  δραστηριότητα του αγροτουρισμού ή και των εκμεταλλεύσεων που βασίζονται σε ένα προϊόν.  Κύριο στοιχείο των Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων είναι η  πολυδραστηριότητα  των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Συνεπώς αναφερόμαστε σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις με δραστηριότητα ολοκληρωμένης μορφής σε όλους τομείς της οικονομικής ζωής (Γεωργοκτηνοτροφική δραστηριότητα, Οικοτεχνία-Μεταποίηση-Παροχή εστίασης /διαμονής, εκπαίδευση ειδικών κατηγοριών πληθυσμού κ.λπ.). Και αυτό είναι το δυνατό σημείο που θα δίνει  προστιθέμενη αξία στα προϊόντα και στις υπηρεσίες των αγροκτημάτων….»

Με το πέρας της ομιλίας του Υπουργού,  ο Δ/ντής της ΟΑΣΕ Βασ. Τσιτσιρίγκος και ο Κώστας Μώρος (Αγρόκτημα  ΑΜΦΙΚΑΙΑ) παρουσίασαν στο Συνέδριο την προσωρινή Επιτροπή του Δικτύου και ανέβασαν στο βήμα όλους τους ιδιοκτήτες των Αγροκτημάτων τους οποίους ο Υπουργός Βαγ.Αποστόλου, χαιρέτησε προσωπικά, ενώ ευχαρίστησε όλα τα στελέχη που «έβαλαν πλάτη» στο εγχείρημα των Πολυλειτουργικών.

Την δεύτερη μέρα του συνεδρίου στο Αγρόκτημα ΑΜΦΙΚΑΙΑ, Εκπρόσωποι των 25 Αγροκτημάτων,  του ΥΠΑΑΤ,  το ΑΠΕ, Δ/ντές των Αναπτυξιακών Εταιρειών, Πανεπιστημιακοί και άλλοι φορείς  έθεσαν σημαντικούς προβληματισμούς για την Δημιουργία του Δικτύου, για το Σχέδιο Δράσης, για τις πηγές χρηματοδότησης  από το CLLD/LEADER και τον οδικό χάρτη για τις περαιτέρω ενέργειες που θα γίνουν.

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση με τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα - Δημοσίευση για το συνέδριο

Φωτογραφίες Εργαστηρίου

Τα πολυλειτουργικά Αγροκτήματα

Συνέντευξη του κ. Βασίλη Τσιτσιρίγκου, Διευθυντή της ΟΤΔ ΟΑΣΕ στην εκκπομπή Ύπαιθρος του STAR Κεντρικής Ελλάδας.

world  Οργανισμός Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας-Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ - ΟΑΣΕ

   Γραφεία Εταιρείας
   Kεντρικά Γραφεία: Mιαούλη 8, 35133 Λαμία, τηλ./fax: 22310-66553, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
   Γραφεία Αμφίκλειας: Πλατεία Δημαρχείου, τηλ./fax: 22340-22588,  e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
   Γραφεία Βοιωτίας: Σοφοκλέους 62, 32100 Λιβαδειά, τηλ./fax: 22610-89960, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
   Γραφεία Eύβοιας: Χαινά 93, 34100 Εύβοια, τηλ.: 22210-60244, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

logotypes oase 5logo Q check