Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα

 Ο ΟΑΣΕ πήρε την πρωτοβουλία για την δημιουργία του Δικτύου Συνεργασίας Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων (ΔΙ.Σ.Π.Α.). Σε αυτό το πλαίσιο, οργάνωσε στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας στις 27-3-2017 το Διήμερο Συνέδριο - Εργαστήριο για την Δημιουργία του “Δικτύου Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων”.

DISPA Diptyxo

Tα Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα ορίζονται ως οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που λειτουργούν με έμφαση στις τοπικές παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιοχής και η οποία διαθέτει τουλάχιστον: α) καλλιεργήσιμη έκταση, β) φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο και γ) χώρο εστίασης ή δυνατότητα εκπαίδευσης ή δυνατότητα επίδειξης και παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας ή οικοτεχνικής  μεταποίησης. Εφόσον διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές και δυνατότητες, μπορεί, να αναπτύσσουν δραστηριότητες εκπαίδευσης, πρόληψης και προάσπισης υγείας, καθώς και αθλητισμού. Τα αγροκτήματα που θα ενισχυθούν θα τηρούν τις προϋποθέσεις για την πιστοποίησή τους ώστε να αποκτήσουν το σχετικό σήμα και να συμμετάσχουν στο δίκτυο αγροκτημάτων. Τόσο τα αγροκτήματα όσο και οι οικοτεχνίες θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από ιδιαιτερότητα (καινοτομία) στο προσφερόμενο προϊόν ή στις υπηρεσίες που να τους προσδίδουν προστιθέμενη αξία.

To Πρώτο Συνέδριο ΔΙ.Σ.Π.Α.

Στο συνέδριο στο οποίο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου παρουσίασε την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα «Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα», μετείχαν 25 Αγροκτήματα από όλη την Ελλάδα, Βουλευτές, Συνεταιρισμοί, Πανεπιστήμια,  η Αυτοδιοίκηση, Τοπικοί φορείς, τα Επιμελητήρια, και πλήθος κόσμου από την περιοχή.

Δίκτυο Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων 1

Υλικό και Πληροφορίες για τις εργασίες του 1ου συνεδρίου του ΔΙ.Σ.Π.Α.:

To Δεύτερο Συνέδριο ΔΙ.Σ.Π.Α.

Συνεχίζοντας την αναπτυξιακή πρωτοβουλία «...για ένα ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ από τον Έβρο στην Κρήτη…» οργανώθηκε στις 28-03-2018 η 2η Σύνοδος των Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων από όλη την Ελλάδα.  Aυτήν  την φορά η σύνοδος πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο Γκάζι στον χώρο του ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΗΣ (με την ευγενική προσφορά του Κέντρου ΓΗΣ).

DISPA2

Τα Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα έχουν δημιουργηθεί από πολιτικές του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (προγράμματα LEADER, ΟΠΑΑΧ, Αγροτουρισμός κ.λπ.) ενώ η λειτουργία τους και η πιστοποίησή τους, κωδικοποιείται με την ΚΥΑ 543/34450 (ΦΕΚ Β' 1145/03-04-2017) του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Στόχος είναι και επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένα νέο Προϊόν «το Ελληνικό Αγρόκτημα», και να αναδειχτεί έτσι ένα νέο Μοντέλο Επιχειρηματικής Γεωργίας, με ευεργετικές ωφέλειες στις Τοπικές Οικονομίες, στην διαφοροποίηση του Τουρισμού, στην Ελληνική ύπαιθρο, στην Απασχόληση.  
Την Τεχνική Συμβουλευτική Στήριξη του ΔΙΣΠΑ για την προετοιμασία της Συνόδου και των Εργασιών αυτής παρέχει η Ανώνυμη Εταιρεία ΟΑΣΕ ΑΕ.

Υλικό και Πληροφορίες για τις εργασίες του 2ου συνεδρίου του ΔΙ.Σ.Π.Α.:

world  Οργανισμός Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας-Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ - ΟΑΣΕ

   Γραφεία Εταιρείας
   Kεντρικά Γραφεία: Πλατεία Δημαρχείου, 35002 Αμφίκλεια Φθιώτιδας τηλ./fax: 22340-22588, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
   Γραφεία Βοιωτίας: Σοφοκλέους 62, 32100 Λιβαδειά, τηλ./fax: 22610-89960, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
   Γραφεία Eύβοιας: Χαινά 93, 34100 Εύβοια, τηλ.: 22210-60244, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.