Νέα - Ανακοινώσεις

Ανάδειξη - Προβολή Ορεινών Διαδρομών & Μονοπατιών της Κεντρικής  Ελλάδας: “Παρνασσός-Δελφοί-Δωρίδα-Βαρδούσια-Γκιώνα-Οίτη-Καλλίδρομο-Θερμοπύλες”

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της Αναπτυξιακής Εταιρείας «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» (ΟΑΣΕ) που υλοποιεί το πρόγραμμα CLLD-LEADER στην περιοχή του Παρνασσού και της Οίτης στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Θέμα της ημερίδας ήταν, η Ανάδειξη - Προβολή Ορεινών Διαδρομών & Μονοπατιών της Κεντρικής  Ελλάδας, και πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ορεινές Εναλλακτικές Δραστηριότητες–ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ–Βρύζες Φωκίδας, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ Αμφίκλειας-Ελάτειας, Δελφών, Δωρίδας, Λαμιέων, και τους Ορειβατικούς Συλλόγους της περιοχής. Την ημερίδα που μετείχαν περί τα 100 άτομα, άνοιξαν με ομιλίες τους, οι Δήμαρχοι Α. Παναγιωτόπουλος (Δελφών), Γ. Καπεντζώνης (Δωρίδας), Γ. Γώγος (Αμφίκλειας-Ελάτειας) Ν. Σταυρογιάννης (Λαμιέων), οι οποίοι σημείωσαν ότι το εγχείρημα για ανάδειξη της ορεινής ζώνης αποτελεί επιλογή της Αυτοδιοίκησης και έδωσαν την αμέριστη στήριξη στην  προσπάθεια. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων που τόνισαν την ανάγκη στήριξης των χωριών μέσω του Εναλλακτικού Τουρισμού και ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της ορεινής ζώνης των Βουνών Παρνασσός, Βαρδούσια, Γκιώνα, Οίτη, Καλλίδρομο. Οι Ορειβατικοί Σύλλογοι της περιοχής, Ε.Ο.Σ Λαμίας, Σ.Δ.Φ. "Τραχίνα, ΑΣ Διόνυσος Αμφίκλειας και οι Φορείς Διαχείρισης των Εθνικών Δρυμών Παρνασσού και Οίτης,  παρουσίασαν τη δράση τους με δεκάλεπτες εισηγήσεις και ντοκιμαντέρ, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και  προξένησαν ένα ζωηρό διάλογο μέχρι το τέλος της ημερίδας. Κυρίαρχο στις παρουσιάσεις ήταν, η ανάδειξη και η προστασία του περιβάλλοντος, η ενίσχυση της τάσης ανακάλυψης του περιβάλλοντος. Τον εθελοντισμό, τις πρωτοβουλίες των ορεινών και το μεράκι, σημείωσε ο οδηγός βουνού Λουκάς Πρατίλας (Nature in Action), ενώ ο Επιχειρηματίας Θ. Ρούμπας που εθελοντικά και με αγάπη για την τόπο του οργανώνει την διαδρομή THICIO RACE, τόνισε ότι χρειάζεται να πυκνώσουν οι πρωτοβουλίες για να τοποθετηθεί η  περιοχή καλύτερα στον χάρτη. Διαφορετική νότα στην ημερίδα, έδωσαν η κ. Μ. Ανδρεοπούλου-Αντιδήμαρχος Καλλιέων-Δήμου Δελφών, παρουσιάζοντας τα Μονοπάτια της Εθνικής Αντίστασης με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ο κ. Γ. Ιατρόπουλος του Συλλόγου Μπράλλου, παρουσιάζοντας τον  δρόμο των Σιδηροδρομικών και το σιδηροδρομικό πέρασμα του Μπράλλου. Την ημερίδα συντόνισε ο Δ/ντής του ΟΑΣΕ κ. Βασ. Τσιτσιρίγκος, ενώ το πρόγραμμα «AdVENt» Επαυξημένη περιήγηση στον Παρνασσό-Oίτη» και των δράσεών του παρουσίασε ο συνεργάτης του ΟΑΣΕ κ. Ι. Σιακαβέλλας.
Η ημερίδα είχε τον χαρακτήρα Εργαστηρίου Προβληματισμού και Συντονισμού για ανάληψη κοινών δράσεων από τους τοπικούς φορείς και για την ανάδειξη της ορεινής ζώνης. Αποτέλεσε ένα βήμα γνωριμίας και ανταλλαγής προτάσεων, για ανάληψη κοινών δράσεων και τοποθέτησης της περιοχής στο εξωτερικό της περιβάλλον. Καταγράφηκαν τα προβλήματα και οι προοπτικές που ανοίγονται,  τονίστηκε η συνέργεια των προγραμμάτων.  Η ημερίδα έκλεισε με την παρέμβαση του προέδρου του ΟΑΣΕ κ. Θ. Παναγιωτόπουλου και του Δ/ντή Β. Τσιτσιρίγκου με τις παρακάτω προτάσεις οι οποίες υιοθετήθηκαν από όλους.  
α) Η υπογραφή ενός Μνημονίου-Συμφώνου Συνεργασίας για την προβολή και ανάδειξη των Ορεινών Διαδρομών και την  περιβαλλοντική Προστασία της Ορεινής Ζώνης,
β) Η υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα CLLD/LEADER του ΠΑΑ 2014-2020 για την ανάδειξη και προβολή της περιοχής.
γ) Στην Δημιουργία ενός Συντονιστικού Οργάνου-Παρατηρητηρίου για την Ορεινή Ζώνη με την συμμετοχή των Δήμων, των  Ορειβατικών Συλλόγων και της Αναπτυξιακής ΟΑΣΕ (Δίκτυο) για ανταλλαγή  απόψεων σε τακτή βάση και ανάληψη και άλλων κοινών δράσεων.

DT monopatia 1DT monopatia 2DT monopatia 3

6-11-2018
Το Γραφείο Τύπου

Πατήστε στους παρακάτω συνδέσμους για να κατέβασετε την αντίστοιχη παρουσίαση από την ημερίδα:

Για να δείτε τις φωτογραφίες από την ημερίδα, πατήστε εδώ.

Για να δείτε στιγμιότυπα (video - STAR Κεντρικής Ελλάδας) από την ημερίδα, πατήστε εδώ. 

world  Οργανισμός Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας-Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ - ΟΑΣΕ

   Γραφεία Εταιρείας
   Kεντρικά Γραφεία: Mιαούλη 8, 35133 Λαμία, τηλ./fax: 22310-66553, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
   Γραφεία Αμφίκλειας: Πλατεία Δημαρχείου, τηλ./fax: 22340-22588,  e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
   Γραφεία Βοιωτίας: Σοφοκλέους 62, 32100 Λιβαδειά, τηλ./fax: 22610-89960, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
   Γραφεία Eύβοιας: Χαινά 93, 34100 Εύβοια, τηλ.: 22210-60244, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

logotypes oase 5logo Q check